Stickböcker från biblioteket

Det här att man kan låna stickböcker på bibliotek! Hur bra!? Du stöttar bibliotekens verksamhet - viktigt. Du får en chans att bläddra och inspireras av ett stort utbud - kul. Du kan förhandskika på böcker som du kanske vill köpa senare - bra! Jag fick med mig de här tre: "Sticka svenska mönster" av Maja Karlsson som jag velat titta närmare på ett tag, och två "diagramsamlingar" kan man väl kalla det.
 
Att bläddra bland mönsterdiagram är SÅ inspirerande. Brukar annars sitta och scrolla på Pinterest men det är något härligt med att ha allt sorterat och samlat i en och samma bok. Dessutom - detta trodde jag aldrig att jag skulle säga - har jag faktiskt blivit sugen på att sticka djurmotiv! Det känns så väldigt olikt mig, men nu sitter jag visst och skissar upp ett diagram med det här älgmotivet fast i mindre skala, att kanske sticka på skaftet av ett par sockor...
 
Ett annat projekt jag funderat på ett tag är att designa en Delsbosocka. Min vision är att jag ska utgå från den traditionella Delsbotröjan men justera lite i mönstret så att den passar på ett par sockor. Det är lite klurigt dock, dels ska proportionerna stämma, dels vill jag försöka "smalna av" motiven för att undvika långa floats vilket ju annars är ganska karaktäristiskt för just den tröjan.
 
-
So, I realized that one can borrow knitting books from the library! I came home with one book containing Swedish designs from Maja Karlsson, and two "stitch dictionaries". Surprisingly enough I'm now inspired to knit animal motifs, which is something I've NEVER wanted to do before. Such as the elk motif above. I'm also itching to carry through the long-standing ambition of mine to knit up a "Delsbosocka", i.e. transform the traditional Swedish Delsbo sweater pattern into a sock pattern. It requires some hard work though, to get the proportions right and avoid a bunch of looong floats.
 
Allmänt | | 2 kommentarer |

Vad har jag stickat på i veckan? v.25/2018

Jag har sommarledigt. Inte riktigt semester, eftersom jag väntar på att min examen ska godkännas, men jag försöker se det som ett sommarlov light. Det har varit midsommar i helgen, som firades lugnt med vänner och massa mat. Sen följer jag ju fotbolls-VM också, såklart. Sverige spelade igår vilket - som vanligt - innebär en kavalkad av känslostormar under 90 minuter och sen ännu fler under de nästkommande dygnen. Nu laddar vi om till nästa match på onsdag...
 
Men, förutom när jag tittar på fotboll så ägnar jag en massa tid åt stickningen. (OBS: Försökte plocka upp ett projekt bara någon SEKUND under Sverigematchen, men kan väl säga att det slutade med att maskor föll av nålar och ja, det var inte vackert). Så vad har jag stickat på i veckan?
 
Jag har kommit lite längre på min t-shirt! Förra veckan var detta mer en "vi får se om det blir bra"-stickning, men nu känner jag mig ganska säker på att jag gillar den. Mycket! Färgerna är helt i min smak och garnet verkligen lyser upp tack vare strukturen i stickningen. Nu gäller det bara att få till någorlunda rätt proportion och storlek på allting - men jag vill att den ska vara oversize, hur som helst, så det behöver inte vara helt petnoggrant.
 
Jag har introducerat sista färgen på en block-randig tröja jag stickat på! Tyvärr tog det mörkgråa garnet slut, vilket jag planerat skulle vara det sista "blocket", så jag grävde fram en ny passande ljusgrön färg jag hade här hemma. Nu när jag stickat lite längre och börjat på resåren känns det tyvärr inte alls bra. Det är en lite annan garnkvalité och tjocklek, och jag vet inte om det passar. Jag tror denna kommer få vila en stund tills jag bestämt mig för om jag ska "pull through" med den ljusgröna, eller bara repa upp och istället köpa ett till nystan i mörkgrått.
 
Virkningen då! Jag tror jag har bestämt mig för en riktning: det blir "Flowers in the Snow"-mönstret som jag skrev om i förra inlägget, men med enfärgade circlar som sen virkas ihop med en vit kant. Det tror jag blir bra.
 
Jag har stickat klart mina senaste sockor, också, men de ska få ett eget inlägg. Så snart de är blockade...
 
Allmänt, Pågående/WIP | | Kommentera |

Mormorsrutor

Alla som har växt upp med en mormorsrutefilt har väl någon gång i livet ställt sig lite skeptisk till huruvida en mormorsrutefilt är stilig/moderiktig/snygg eller inte. Jag tänker särskilt på en sån klassisk 70-talsfilt med svart bakgrund och rutor virkade i alla regnbågens färger utan någon tanke bakom vilka som passar ihop och inte. Jag har länge tyckt att de är SÅDÄR snygga, alltså, verkligen ingenting jag skulle gå och köpa på egen hand.
 
Faktum är dock att jag på sistone har ändrat uppfattning helt - nu ÄLSKAR jag dem! Ju "fulare" och mindre genomtänkt, desto bättre. Här hemma finns två stycken mormorsrutefiltar, den här nedanför är nog virkad av min mormorsmor eller något i den stilen och känns så himla traditionell:
 
Jag ska erkänna att jag, efter min åsiktshelomvändning, har snöat in mig lite på detta med mormorsrutor. Ett mönster jag fastnat för på Ravelry är "Flowers in the Snow" designad av Solveig Grimstad. Särskilt när det virkas upp i mjuka, klara färger, som den här nedan virkad av yuki77 i bomullsgarner:
 
Eller den här av karolinabroberg, virkad i ullgarnet magasin Duett supersoft:
 
 
Är ju dessutom minst lika sugen på en mer stilren variant som antingen bara använder 2-3 färger kontinuerligt i hela filten, eller som använder bara en färg men i olika nyanser. Typ som den här virkade filten jag hittade på Instagram, virkad av tipsytessie, som är gjord i en sån underbar gradient av rosa. Höll på att falla av stolen när jag såg den, så snygg den är. Helt perfekt.
 
Sen kan man ju såklart sätta mormorsrutor på annat än filtar, men jag känner inte riktigt att jag är DÄR än. Även om t.ex den här fantastiska koftan av juliastark får en att liksom vilja TA STEGET IN i mormorsrute-plagg-sfären, den är så "whimsical" OCH typ high-fashion på samma gång?
 
 
För min egen del då? Med tanke på mitt låga självförtroende inom virkning har jag påbörjat en alldeles plain, okomplicerad uppsättning rutor av det enklaste slaget. Egentligen är jag ju sugen på något lite mer komplicerat till den färdiga filten, så än så länge är jag kvar i "playing around"-stadiet. Tränar upp det här med kedjemaskor och stolpar. As for the yarn: jag samlade ihop de bomullsgarn av ungefär samma tjocklek som jag kunde hitta här hemma, och TUR att man kan täcka över en bebis med en filt i hur skrikiga färger som helst. De har liksom inte så mycket att säga till om. Föräldrarna däremot...
 
Allmänt, Inspiration | | Kommentera |
Upp