Mormorsrutor

Alla som har växt upp med en mormorsrutefilt har väl någon gång i livet ställt sig lite skeptisk till huruvida en mormorsrutefilt är stilig/moderiktig/snygg eller inte. Jag tänker särskilt på en sån klassisk 70-talsfilt med svart bakgrund och rutor virkade i alla regnbågens färger utan någon tanke bakom vilka som passar ihop och inte. Jag har länge tyckt att de är SÅDÄR snygga, alltså, verkligen ingenting jag skulle gå och köpa på egen hand.
 
Faktum är dock att jag på sistone har ändrat uppfattning helt - nu ÄLSKAR jag dem! Ju "fulare" och mindre genomtänkt, desto bättre. Här hemma finns två stycken mormorsrutefiltar, den här nedanför är nog virkad av min mormorsmor eller något i den stilen och känns så himla traditionell:
 
Jag ska erkänna att jag, efter min åsiktshelomvändning, har snöat in mig lite på detta med mormorsrutor. Ett mönster jag fastnat för på Ravelry är "Flowers in the Snow" designad av Solveig Grimstad. Särskilt när det virkas upp i mjuka, klara färger, som den här nedan virkad av yuki77 i bomullsgarner:
 
Eller den här av karolinabroberg, virkad i ullgarnet magasin Duett supersoft:
 
 
Är ju dessutom minst lika sugen på en mer stilren variant som antingen bara använder 2-3 färger kontinuerligt i hela filten, eller som använder bara en färg men i olika nyanser. Typ som den här virkade filten jag hittade på Instagram, virkad av tipsytessie, som är gjord i en sån underbar gradient av rosa. Höll på att falla av stolen när jag såg den, så snygg den är. Helt perfekt.
 
Sen kan man ju såklart sätta mormorsrutor på annat än filtar, men jag känner inte riktigt att jag är DÄR än. Även om t.ex den här fantastiska koftan av juliastark får en att liksom vilja TA STEGET IN i mormorsrute-plagg-sfären, den är så "whimsical" OCH typ high-fashion på samma gång?
 
 
För min egen del då? Med tanke på mitt låga självförtroende inom virkning har jag påbörjat en alldeles plain, okomplicerad uppsättning rutor av det enklaste slaget. Egentligen är jag ju sugen på något lite mer komplicerat till den färdiga filten, så än så länge är jag kvar i "playing around"-stadiet. Tränar upp det här med kedjemaskor och stolpar. As for the yarn: jag samlade ihop de bomullsgarn av ungefär samma tjocklek som jag kunde hitta här hemma, och TUR att man kan täcka över en bebis med en filt i hur skrikiga färger som helst. De har liksom inte så mycket att säga till om. Föräldrarna däremot...
 
Allmänt, Inspiration | |
Upp